Mijn CD (en LP) lijst.


 

Led Zeppelin - IV [1971]  (Wiki link)

 

 

 

Mijn historie:

Op een gegeven moment was de dag daar dat ik de LP gekocht heb. Waarschijnlijk na weer eens verpletterd te zijn door "Stairaway To Heaven". Ik heb nog 2 duidelijke luister herinnneringen aan "IV" uit die tijd. De eerste is dat ik het cassettebandje ervan luisterde achter het huis (bij de waterput van de boerderij) en geheel in beslag genomen werd wordt door de muziek. De tweede is tijdens een zomer vakantie. We hadden het idee opgevat om met de fiets naar Rochefort in Belgie te rijden omdat we het Rochefort trapisten bier zo lekker vonden. Er moest natuurlijk muziek mee en een van de cassettes was "IV" van Led Zeppelin. Op de derde dag was het echt slecht weer en zijn we op een camping in Brabant blijven hangen. Ook toen kwam "IV" langs en ik kan me de gezamenlijke waardering nog voor de geest halen. Heel ingetogen natuurlijk, maar wel duidelijk een statement: "Goeie plaat dit.".

 

 

Score: ******* ***

Tsja, beter kan niet, alleen anders. Misschien met 10 "Stairway To Heavens"? De andere nummers zijn waarschijnlijk de beste omlijsting die "Stairway To Heaven" kan hebben. Het hoogtepunt van Led Zeppelin. Ze komen hier zo ver los van alle traditionele muziek soorten als blues e.d. als (waarschijnlijk) mogelijk is en zetten hier een puur eigen stijl neer. Nogmaals beter kan niet.

 

 

 

Dit is een mooi voorbeeld van terug kijken en zien dat het raar kan lopen. "Black Dog" is maar nauwelijks een hit geweest en "Stairway To Heaven" is nooit op single uitgebracht. De waardering komt dus achteraf. Helaas weet ik niet hoe de LP liep in die tijd. Iemand? 


Tijdsbeeld uit 1971

04-10-2013 20:08

:

https://nl.wikipedia.org/wiki/1971 en  https://en.wikipedia.org/wiki/1971

 
 
 

—————