Mijn CD (en LP) lijst.Slade - Sladest [1973] (Wiki link)

 

 

 

 

 

Mijn historie:

Die zal begin 1973 begonnen zijn in de lunch pauze van de MAVO. Ik reed op m'n fiets naar huis en uit een auto klonk "Cum on feel the noize". Het zinnetje "Girls rock your boys, We'll get wild, wild, wild!" maakte meteen indruk. Tsja, 13 jaar en groen als gras. Het duurde nog even voor ik er achter was wie en wat, maar toen is de liefde voor Slade dus geboren. Later dat jaar kwam "Skweeze me, pleeze me" uit, toen zag ik ze ook in Toppop. Toen kon het helemaal niet meer stuk. Wat een toffe gasten, het bleek later "Glamrock" genoemd te worden. Ik vond ze vooral heel stoer en er bleek nog veel meer moois te zijn. Had al die tijd een buurjongen die gek op Slade was. Hij was een paar jaar ouder en had alles van Slade. Soms val je met je neus in de boter.

 

 

 

Score: ******* **

Slade heeft een enorm nadeel, wat LP's afleveren betreft maakten ze er echt een zootje van. De ene na de andere LP kwam uit met oude en nieuwe liedjes. Voor een purist als ik een schande, maar je kan niet altijd je zin krijgen dus heb ik Slade toch maar geaccepteerd zoals ze zijn (Of zoals ze gemanaged / uitgebuit werden). Er is geen andere band die mij in simpelheid zo kan raken. Het heeft Beatles achtige kracht maar de intentie en sfeer is totaal anders. Hoewel de Beatles in hun begintijd verguisd werden vanwege hun ongepastheid, zou ik me dat van Slade veel beter voor kunnen stellen omdat het allemaal wat platvloerser is (lijkt te zijn). Ik heb het niet meegemaakt, maar het is in ieder geval geen belemmering geweest voor de populariteit van de groep. De heerlijke rechttoe rechtaan teksten gezongen door Noddy Holder en op een prachtige manier begeleid door de rest van de band hebben voor mij een enorme zeggingskracht. Neem qua begeleiding eens het intro van "Gudbuy T'Jane" of hoe "Coz I Luv You" opgezet wordt. De piano en de opkomende bas in "Look Wot You Done", de ene na de andere voltreffer. En er is meer!

 

(preview)

 

 

 

 

Wat een mooie Top 40 in die tijd. Slade op 10, Chi Coltrane op 2, Earth & Fire op 4, Moody Blues op 16, etc.. Jammer dat ik nog net niet zo ver was om dat ook echt mee te maken. Dat zou een paar maanden later pas op gang komen.


Tijdsbeeld uit 1973

20-11-2013 17:12

.

nl.wikipedia.org/wiki/1973 en en.wikipedia.org/wiki/1973

 

 • Het komisch duo Peppi en Kokki verschijnt voor het eerst op de Nederlandse televisie.
 • In de Verenigde Staten van Amerika erkent het Hooggerechtshof met de arresten in de zaken Doe vs. Bolton en Roe vs. Wade het recht op abortus.
 •  In een zware storm wordt het zendschip Norderney van Radio Veronica op het strand bij Scheveningen geworpen. Het schip komt muurvast te zitten, De storm -met af en toe orkaankracht- richt ook grote schade aan in het Westland.
 • Opening van het World Trade Center in New York.
 • In Den Haag demonstreren 80.000 vooral jongeren voor de legalisatie van de zeezender Veronica. Op dezelfde dag wordt het gestrande zendschip vlotgetrokken en teruggesleept naar internationale wateren.
 • Staatssecretaris Mommersteeg van Defensie schaft de groetplicht voor militairen af.
 • Juan Perón wordt voor de derde maal, na een ballingschap van 18 jaar, geïnstalleerd als president van Argentinië. Zijn echtgenote Isabel Perón wordt vice-president.
 • Begin van de oliecrisis. De Arabische landen boycotten onder andere Nederland, omdat dit land Israël steunt.
 • In Nederland vindt de eerste autoloze zondag plaats, veroorzaakt door de oliecrisis. De snelwegen zijn uitgestorven en worden enkel nog gebruikt door fietsers en rolschaatsers.
 • De ruimtesonde Pioneer 10 bereikt de planeet Jupiter en stuurt de eerste foto's door naar de Aarde.
 • Wim Kan komt voor het eerst met zijn oudejaarsavondconference op televisie. Met 8,8 scoort hij de hoogste waardering aller tijden. Van de desbetreffende elpee gaan er zo'n 300.000 over de toonbank.
 • Het boek Kruistocht in spijkerbroek - Thea Beckman komt uit.
 • Bekende films uit 1973:

 
 
 

—————