Mijn CD (en LP) lijst.


 

Yes - Tales From Topographic Oceans [1973]           (Wiki Link)

 

 

 

 

Mijn historie:

De historie herhaalt zich min of meer. Horen van, opnemen op een cassette en langzaam de schoonheid ervan ontdekken. Tot ik 19 werd en deze dubbelaar voor m'n verjaardag kreeg. Een groot voordeel van LP's is dat je ze op moet zetten en vaak moet draaien, je luistert dan al snel heel bewust naar muziek, want anders laat je al die moeite wel achterwege. Na die verjaardag is de bewondering flink gegroeit. Maar de ultime beleving van de muziek heeft tijdens de al eerder genoemde fietsvakantie plaats gevonden. Met z'n drieen op de fiets naar Rochefort omdat het Trappistenbier daar zo lekker is. Als je dan tijdens het fietsen muziek op heb staan, zoals bij ons onoverkomenlijk was, dan is er alle tijd om geconcentreerd de muziek in je op te nemen. Die momenten kan ik me nu, dus zo'n 35 jaar later nog goed herinneren. Raar maar waar.
 
 
 
 

Score: ******* **

Het zal de 1e keer niet duidelijk zijn en de keren daarop ook niet, maar als je de tijd neemt om alles op je in te laten werken komt er wel iets heel moois uit de muziek te voorschijn. Al blijft het geen muziek om eens lekker bij mee te zingen. De muziek laat zich moeilijk beschrijven, lange nummers, symphonisch (rock, maar niet zo voorspelbaar), de Mellotron in "The Remembering", heel, heel mooie gitaar stukken, de zang van Jon Anderson. Creatief, onconventioneel, uniek, in mijn ogen echt Yes. Ook voor deze plaat geldt dat achter een hele reeks van bonkige noten en haakse bochten ineens een grote schoonheid kan schuilen.
 

 

 

Er is nooit een single van deze muziek uitgekomen. Daar is het ook niet voor gemaakt en dat heeft ze niet geschaadt.

 
 
 
 

Progwereld recensie:

 

 


Tijdsbeeld uit 1973

20-11-2013 17:12

.

nl.wikipedia.org/wiki/1973 en en.wikipedia.org/wiki/1973

 

 • Het komisch duo Peppi en Kokki verschijnt voor het eerst op de Nederlandse televisie.
 • In de Verenigde Staten van Amerika erkent het Hooggerechtshof met de arresten in de zaken Doe vs. Bolton en Roe vs. Wade het recht op abortus.
 •  In een zware storm wordt het zendschip Norderney van Radio Veronica op het strand bij Scheveningen geworpen. Het schip komt muurvast te zitten, De storm -met af en toe orkaankracht- richt ook grote schade aan in het Westland.
 • Opening van het World Trade Center in New York.
 • In Den Haag demonstreren 80.000 vooral jongeren voor de legalisatie van de zeezender Veronica. Op dezelfde dag wordt het gestrande zendschip vlotgetrokken en teruggesleept naar internationale wateren.
 • Staatssecretaris Mommersteeg van Defensie schaft de groetplicht voor militairen af.
 • Juan Perón wordt voor de derde maal, na een ballingschap van 18 jaar, geïnstalleerd als president van Argentinië. Zijn echtgenote Isabel Perón wordt vice-president.
 • Begin van de oliecrisis. De Arabische landen boycotten onder andere Nederland, omdat dit land Israël steunt.
 • In Nederland vindt de eerste autoloze zondag plaats, veroorzaakt door de oliecrisis. De snelwegen zijn uitgestorven en worden enkel nog gebruikt door fietsers en rolschaatsers.
 • De ruimtesonde Pioneer 10 bereikt de planeet Jupiter en stuurt de eerste foto's door naar de Aarde.
 • Wim Kan komt voor het eerst met zijn oudejaarsavondconference op televisie. Met 8,8 scoort hij de hoogste waardering aller tijden. Van de desbetreffende elpee gaan er zo'n 300.000 over de toonbank.
 • Het boek Kruistocht in spijkerbroek - Thea Beckman komt uit.
 • Bekende films uit 1973:

 
 
 

—————