Mijn CD (en LP) lijst.


 

Supertramp - Crime Of The Century [1974] (Wiki Lin  k)

 

 

 

Mijn historie: 

Die is lang en vreugdevol. Deze muziek heeft vanaf het moment dat ik het de eerste keer hoorde tot wel 10 jaar later, vele momenten in m'n leven een muzikaal anker gegeven. De 1e keer was op Hilversum 3, hij was LP van de week bij Frits Spits. De cassette recorder had ik klaar staan, dus was ik die middag 3 Supertramp nummers rijker. Een paar weken later draaide ik het bandje keer op keer. Ik was me er lang niet van bewust, maar de faam van Supertramp groeide terwijl ik bleef denken dat ik iets bijzonders had gescoord op de radio. Afijn het werd zo poulair dat het echt overal door iedereen gedraaid werd. Mijn laatste duidelijk herinnering aan zo'n "openbaar" gebruik van de muziek was in de kantine/kelder van de HTS ergens begin jaren tachtig. Toen was "Breakfast In America" inmiddels ook al jaren grijs gedraaid, maar dat vond ik een veel mindere plaat, dus vandaar dat het me opviel en beviel.

 

Score: ******* ***

Het duurt ongeveer 3 seconden voor ik kippevel heb na het opzetten van "School", een klassieker qua intro's. Op naar "Bloody Well Right", weer zo'n lekker intro met dat orgeltje. Langzaam door naar de "Bloody Well Right" break die eigenlijk langzaam afloopt naar het slot, heerlijk swingend. En dan opeens wat lichtvoetiger lijkt het, maar "Hide In Your Shell" heeft een mooie typisch Supertramp (?) climax. Dan heb je al zoveel moois genoten en dan weer een fabuleus intro! Prachtige piano en dito compositie. Als je de teksten gevolgd hebt begint het hier duidelijk te worden dat Supertramp iets te vertellen heeft. Niet recht-toe-rechtaan, maar op een manier waarop ik het gevoel krijg dat ik een vorm van dichterlijkheid toch wel kan waarderen. (Even de plaat draaien) En dan helemaal los met "Dreamer", de prachtige vertelling "Rudy", het nog mooiere "If Everyone Was Listening", ja wat dan? En dan is het nog niet voorbij met een van de prachtigste laatste LP nummers uit de hele popmuziek "Crime Of The Century"! Instrumentaal en vocaal top!

 

Luisteren:

https://www.allmusic.com/album/crime-of-the-century-mw0000192066

 

Top 40:

https://www.top40.nl/tipparade/1974/week-48

Tsja, "Dreamer" kwam niet verder dan de Tipparade. Daar had ik het toen echt moeilijk mee. Ik begreep en begrijp er niks van. Met "I Can help" van "Billy Swan" liep het beter af. Leuk is ook het gezelschap van "Fungus" met "Kaap'ren varen", een bijzonder leuk Nederlands product.

 

Progwereld recensie:

 


Tijdsbeeld uit 1974

03-10-2013 21:13

:

https://nl.wikipedia.org/wiki/1974 en  https://en.wikipedia.org/wiki/1974

 

  • The Terracotta Army of Qin Shi Huang is discovered at Xi'an, China
  • West Germany beats the Netherlands 2–1 to win the 1974 FIFA World Cup
  • Watergate scandal: U.S. President Richard Nixon announces his resignation
  • A skeleton from the hominid species Australopithecus afarensis is discovered and named Lucy
  • Introductie van de Volkswagen Golf, die de Volkswagen Kever moet gaan opvolgen
  • De populaire zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee maken hun laatste programma's
  • Nederland verliest de finale van het WK voetbal in (en van) West-Duitsland met 2-1 ondanks een vroege voorsprong door een benutte penalty (Johan Neeskens) in de eerste minuut
 
 
 

 

—————