Mijn CD (en LP) lijst.


 

Coldplay - X&Y [2005] (Wiki)

 
 
 
 

 

Mijn historie:

Het album is op 1 juni 2005 uitgekomen, vlak voor het jaarlijkse volleybal uitje naar Ameland. Het volleybal toernooi van Klein Vaarwater is al een dikke 15 jaar een goed excuus om een weekendje op Ameland te vertoeven. Dit maal dus met de muziek van X&Y. We hadden de muziek veel op staan, maar de echte herinnering aan de muziek is dat m'n huidige relatie daar mede aan verbonden is. We hebben zelfs "What If" gedraaid in het gemeentehuis als start van de trouwerij. De bewondering van Coldplay is maar langzaam gekomen. De vorige 2 CD's zijn heel goed, maar het kwartje wilde bij mij maar niet vallen tot een tijdje voor Ameland. We moesten een competitie wedstrijd spelen in de Wormer en ik huisde tijdelijk vanwege de scheiding bij een vriend van me (en niet toevallig ook teamgenoot). We reden in een auto naar Wormer en Coldplay stond op. Tijdens die rit had ik de eerste keer het gevoel dat Coldplay heel goede muziek maakte. En zo was de weg voor X&Y dus geplaveid, de uiteindelijke emotionele waarde was toen nog niet te voorspellen.
 
 

Score: ******* **

Dat ik dit de beste plaat van Coldplay vind is dus geen verrassing. Nummers als "Fix You", "Talk", "What If", "X&Y" en "Speed of Sound" zijn prachtig. Leuk ook dat "Fix You" de hoogste notering heeft in de Top 2000. Met een 15e plek behoor je echt tot de toppers. Waar ik live toch vaak moeite heb met de zang van Chris Martin is dat in de studio voor de opname's gelukkig geen probleem. Elke plaat van Coldplay heeft een eigen uitstraling en de emotie die vooral in het eerste deel van de CD klinkt raakt me dus het meest. Met als topper dus "Fix You". Ik herinner me nog dat we die buiten op Ameland meezongen. Om nooit te vergeten....
 

 

 

"Speed of Soud" was de eerste grote hit. "Talk" heeft zelfs weken lang op 1 gestaan.

Tijdsbeeld uit 2005

02-01-2015 11:46

.

https://nl.wikipedia.org/wiki/2005

 

 
 
 
 • In most of Europe, copyright expired on a number of classic pop and rock-and-roll songs recorded in 1954 and earlier, includingBill Haley's "Rock Around the Clock", and "Only You" by The Platters.
 • Legendary blues-rock group Cream reunites for four shows in London's Royal Albert Hall.
 • Pink Floyd announce that they will reunite with former bassist Roger Waters, who left the band in 1985, on July 2 for the Live 8London concert. This will be the first time the band played together as a quartet since The Wall tour in 1981, and the first public performance by Pink Floyd since 1994.
 
 

Bestverkochte singles in Nederland:

 1. Artiesten voor Azië - Als Je Iets Kan Doen
 2. Guus Meeuwis - Geef Mij Je Angst
 3. James Blunt - You're Beautiful
 4. Lange Frans & Baas B - Het Land Van...
 5. Jan Smit - Laura
 6. Ch!pz - One, Two, Three!
 7. Schnappi - Das Kleine Krokodil
 8. Sugababes - Push The Button
 9. Madonna - Hung Up
 10. Robbie Williams - Tripping

Bestverkochte albums in Nederland:

 1. Katie Melua - Piece By Piece
 2. Anouk - Hotel New York
 3. Robbie Williams - Intensive Care
 4. Jan Smit - Jansmit.com
 5. Coldplay - X&Y
 6. Guus Meeuwis - Tien Jaar Levensecht
 7. Kane - Fearless
 8. Madonna - Confessions On A Dance Floor
 9. Keane - Hopes And Fears
 10. Il Divo - Il Divo

 

—————