Mijn CD (en LP) lijst.


 

Steve Hackett - Voyage of the Acolyte [1975]         (Wiki link)

 

 

 

Mijn historie:

Deze heb aan m'n MTS vrienden te danken. Als die-hard Genesis fans werd er ook gemijmerd over de soloplaten van de ex-leden. De eerste energie ging in het bij elkaar krijgen van de Genesis platen zitten, maar na verloop van tijd was er de ruimte om ook naar een experiment als "Voyage of the A colyte" te kijken. Inmiddels zijn de casette's uit die tijd vervangen door mooie geremasterde CD's, waarvan ik er een aantal gekocht heb bij Virgin in San Francisco. Deze hebben we met heel veel plezier gedraaid terwijl we met de auto door b.v. Death Valley reden. Is er een mooiere plek?
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Score: ******* **

Wat meteen opvalt is de enorme afwisseling en gevarieerdheid die er in de muziek van Steve Hackett zit. Soms is het even een stukje dwarsfluit of akoustisch gitaar, maar ga er niet van uit dat het zo blijft. Voor je het weet zit je in een woeste muziek golf, die ook zomaar weer over het muziekale strand wegsterft. Door die afwisseling krijgt de muziek ook een enorme uitstraling en zeggingskracht, wat vooral komt doordat alle puzzelstukjes zo mooi bij elkaar passen. Als er dan een moment van rust is, is het ook een monumentale rust. Er gaat een verslavende werking van uit. Het duurt altijd kort en elke keer weer ontstaat er dan onrust omdat het voorbij is. Gruwelijk mooi!
 

 

 

 

Tot mijn verrassing zijn er wel top 40 noteringen, zelfs in 2012, maar niet uit 1975. Dat wordt wel goedgemaakt door het enorme aantal albums wat Steve op zijn naam heeft staan.
 
 
 

Progwereld recensie:


Tijdsbeeld uit 1975

14-12-2013 17:49

.

https://nl.wikipedia.org/wiki/1975 en https://en.wikipedia.org/wiki/1975

 

 • Teach-In wint in Stockholm het Eurovisiesongfestival met "Dinge-dong". Tot op heden is er daarna nooit meer een Nederlandse winnaar geweest.
 • In Amsterdam komt het tot rellen bij de ontruiming van de Nieuwmarkt. Buurtbewoners en actievoerders verzetten zich met geweld tegen de aanleg van een metrotunnel voor de Oostlijn.
 •  De allerlaatste aflevering van de populaire televisieserie Swiebertje wordt uitgezonden.
 • Saigon wordt ingenomen door Noord-Vietnam terwijl de Verenigde Staten hun laatste burgers evacueren. Hiermee komt een einde aan de Vietnamoorlog.
 • De autogordel dragen wordt verplicht in Nederland.
 • Apollo-Soyuz Test Project, waarbij de Amerikaanse Apollo en de Sovjet-Russische Sojoez-19 in de ruimte aan elkaar koppelen: de eerste samenwerking in de ruimte tussen de twee landen.
 • Bill Gates en Paul Allen sluiten een overeenkomst met Altair voor de levering van software in de computertaal Basic. Dit is de start van hun bedrijf Microsoft.
 • 29 juli t/m 15 augustus - In Nederland is er sprake van de langste hittegolf ooit.
 • Suriname wordt een onafhankelijke republiek.
 • Een groep Zuid-Molukse jongeren kaapt een trein vlak bij het Drentse dorp Wijster (zie Treinkaping bij Wijster). Machinist J. Braam, die verzet pleegt, wordt vermoord. De passagiers F. Bulter en E. Bierling worden geëxecuteerd om de eisen van de kapers kracht bij te zetten. Een lange patstelling begint.
 • Vroeger Of Later - Robert Long op nr 1 in de Album Top 10.
 • De glamrock band Queen neemt de eerste echte videoclip op, Bohemian Rhapsody komt in veel landen op nummer 1.
 
 
 

—————