Mijn CD (en LP) lijst.Led Zeppelin - Physical Graffiti [1975]  (Wiki li nk)

 

 

 

Mijn historie:

Pas jaren later leerde ik deze dubbelaar kennen bij een vriend uit Den Helder. Inmiddels kende ik vooral Presence en IV en was nieuwsgierig naar wat Led Zeppelin nog meer te bieden had. Na de luistersessie is ie dus op een cassette beland en veelvuldig beluisterd. Ik ben nooit tot aanschaf van de LP's overgegaan, maar als CD is dat wel gebeurt. Met een boekje erbij, maar de hoes en wat daarbij hoort is eigenlijk alleen als LP hoes goed te bewonderen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Score: ******* **

Hoewel het een hele goede plaat is, is hij niet zo bekend. Waarschijnlijk omdat een grote hit erop ontbreekt. "Kashmir" heeft uiteindelijk wel faam verworven via de concerten, maar dat is toch meer van de fans. Ik ben ook erg gek op "In My Time Of Dying" door de "slepende" gitaar. Hetzelfde geldt ook voor "In The Light", eigenlijk alleen echt als Led Zeppelin track herkenbaar door de stem van Robert Plant. Iets dergelijks geldt voor "Bron-Yr-Aur" een ongelofelijk mooi stukje akoustisch gitaar werk. Als je niet weet wie dit gemaakt heeft zoek je in een heel andere hoek. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat het een dubbelaar is geworden, de te verwachten Led Zeppelin muziek is aangevuld met minder voor de hand liggende nummers. Maar die zijn dus ook van een heel hoge kwaliteit.
 

 

 

 

In Nederland is er geen single in de Top 40 terecht gekomen, als die al uitgebracht is. "Trampled Under Foot" is in de VS wel een hit geweest.
 

Tijdsbeeld uit 1975

14-12-2013 17:49

.

https://nl.wikipedia.org/wiki/1975 en https://en.wikipedia.org/wiki/1975

 

 • Teach-In wint in Stockholm het Eurovisiesongfestival met "Dinge-dong". Tot op heden is er daarna nooit meer een Nederlandse winnaar geweest.
 • In Amsterdam komt het tot rellen bij de ontruiming van de Nieuwmarkt. Buurtbewoners en actievoerders verzetten zich met geweld tegen de aanleg van een metrotunnel voor de Oostlijn.
 •  De allerlaatste aflevering van de populaire televisieserie Swiebertje wordt uitgezonden.
 • Saigon wordt ingenomen door Noord-Vietnam terwijl de Verenigde Staten hun laatste burgers evacueren. Hiermee komt een einde aan de Vietnamoorlog.
 • De autogordel dragen wordt verplicht in Nederland.
 • Apollo-Soyuz Test Project, waarbij de Amerikaanse Apollo en de Sovjet-Russische Sojoez-19 in de ruimte aan elkaar koppelen: de eerste samenwerking in de ruimte tussen de twee landen.
 • Bill Gates en Paul Allen sluiten een overeenkomst met Altair voor de levering van software in de computertaal Basic. Dit is de start van hun bedrijf Microsoft.
 • 29 juli t/m 15 augustus - In Nederland is er sprake van de langste hittegolf ooit.
 • Suriname wordt een onafhankelijke republiek.
 • Een groep Zuid-Molukse jongeren kaapt een trein vlak bij het Drentse dorp Wijster (zie Treinkaping bij Wijster). Machinist J. Braam, die verzet pleegt, wordt vermoord. De passagiers F. Bulter en E. Bierling worden geëxecuteerd om de eisen van de kapers kracht bij te zetten. Een lange patstelling begint.
 • Vroeger Of Later - Robert Long op nr 1 in de Album Top 10.
 • De glamrock band Queen neemt de eerste echte videoclip op, Bohemian Rhapsody komt in veel landen op nummer 1.
 
 
 

—————