Mijn CD (en LP) lijst.


 

Pink Floyd - Wish You Were Here [1975] (Wiki link)

 

 

 

Mijn historie:

Ik had al van de plaat gehoord, zo beroemd was hij direct wel, maar ik wist nog niet echt wat het was. Totdat Ad Visser op 1976-02-16 besloot om de LP te draaien in z'n Super Clean Dream Machine radio programma op Hilversum 3. Je zou kunnen zeggen dat het m'n leven voorgoed veranderd heeft, want een dergelijke ervaring heb ik daarna nooit meer gehad. Met een radio onder m'n kussen, voor het eerst en met totale aandacht "Wish You Were Here" horen. Verpletterend! Als ik het niet zelf meegemaakt had zou ik zeggen dat muziek de eerste keer dat je het hoort nooit zo mooi kan zijn. Maar dus toch. Veel van de muziek die in dit programma langs kwam behoort nog steeds tot m'n favorieten en staan nu in m'n blog. Heel veel zelfs! Toen had de radio nog wat te bieden, en wat een schande toen het moest stoppen! Ik kan er nog boos over worden. Maar, ik heb wel vele gelukzalige momenten gehad met de muziek van deze plaat. Ad Visser bedankt!
 

 

Score: ******* ***!

De volle score, mooier is er niet, alleen een evenaring kan. (Toch maar een uitroepteken achter de score gezet om dat nog meer te benadrukken). Dit is dus muziek waarvan elke noot raak is en elke keer weer het verlangen schept om de volgende noten te horen. Alleen "The dark Side Of The Moon" is wat dat betreft vergelijkbaar. Geen andere band presteert in creativiteit en muzikaliteit wat de heren Floyd hier gemaakt hebben. Om met Joost den Draaier te spreken: "Luister en huiver!". En dan ook nog zo'n aangrijpend verhaal erbij over Syd Barret. De totale belevenis.
 

 

 

 

Een single is er niet en daar ben ik blij om. In dit geval kan dat de beleving van de LP niet bederven.
 
 
 
 
 

Progwereld recensie:

 

 


Tijdsbeeld uit 1975

14-12-2013 17:49

.

https://nl.wikipedia.org/wiki/1975 en https://en.wikipedia.org/wiki/1975

 

 • Teach-In wint in Stockholm het Eurovisiesongfestival met "Dinge-dong". Tot op heden is er daarna nooit meer een Nederlandse winnaar geweest.
 • In Amsterdam komt het tot rellen bij de ontruiming van de Nieuwmarkt. Buurtbewoners en actievoerders verzetten zich met geweld tegen de aanleg van een metrotunnel voor de Oostlijn.
 •  De allerlaatste aflevering van de populaire televisieserie Swiebertje wordt uitgezonden.
 • Saigon wordt ingenomen door Noord-Vietnam terwijl de Verenigde Staten hun laatste burgers evacueren. Hiermee komt een einde aan de Vietnamoorlog.
 • De autogordel dragen wordt verplicht in Nederland.
 • Apollo-Soyuz Test Project, waarbij de Amerikaanse Apollo en de Sovjet-Russische Sojoez-19 in de ruimte aan elkaar koppelen: de eerste samenwerking in de ruimte tussen de twee landen.
 • Bill Gates en Paul Allen sluiten een overeenkomst met Altair voor de levering van software in de computertaal Basic. Dit is de start van hun bedrijf Microsoft.
 • 29 juli t/m 15 augustus - In Nederland is er sprake van de langste hittegolf ooit.
 • Suriname wordt een onafhankelijke republiek.
 • Een groep Zuid-Molukse jongeren kaapt een trein vlak bij het Drentse dorp Wijster (zie Treinkaping bij Wijster). Machinist J. Braam, die verzet pleegt, wordt vermoord. De passagiers F. Bulter en E. Bierling worden geëxecuteerd om de eisen van de kapers kracht bij te zetten. Een lange patstelling begint.
 • Vroeger Of Later - Robert Long op nr 1 in de Album Top 10.
 • De glamrock band Queen neemt de eerste echte videoclip op, Bohemian Rhapsody komt in veel landen op nummer 1.
 
 
 

—————