Mijn CD (en LP) lijst.


 

Godley & Creme - Consequences [1977] (Wiki link)

 

 

 

Mijn historie:

Nadat 1 0cc "How dare you!" uitgebracht heeft, verlaten God ley & Creme de band. 10cc komt met het gemiddeld matige "Deceptive Bends' terwijl  Godley & Creme              de hemel proberen te bestormen en de drie dubbelaar Consequences uitbrengen. Op zich een prachtig inititief, maar ga ik een drie-dubbelaar kopen terwijl ik de muziek nog niet gehoord heb? Je kan die gulden maar een keer uitgeven..... De zomervakantie bracht uitkomst. Mijn eerder genoemde klasgenoot, inmiddels vriend en ook nog muzikaal bondgenoot bracht uitkomst. Hij ging op een fietstocht (volgens mij me de Scouting) door Engeland en kwam met het album voor de Engelse prijs terug. Nou, dat zijn nog eens lovenswaardige initiatieven! Op zijn destijds al mooie stereo installatie werd de muziek opgezet en kwam het geheel tot leven. Aparte muziek, een hoorspel? Ja, tussen de muziek door. Daarna een klassiek orchest voor de climax. Mmm, ik versta nog lang niet alles en dat laatste klassieke deel ligt wel erg zwaar op de maag. Het is wel duidelijk dat er humorvolle dingen gebeuren in het hoorspel, maar er is ook een zwaarder thema. Dat was dus de eerste van vele luister sessies. Voordat het geheel overzichtelijk werd duurde nog wel even. Inmiddels was wel duidelijk dat de hemel niet bestormd zou worden. Alleen in Engeland kwam het album tot een bescheiden 52e plek. En wie weet er nu nog van het bestaan van deze plaat? Het mooie aan dit verhaal is dat dezelfde persoon er in slaagde om me ook te verrassen met de CD versie van de muziek. Ook geimporteed uit Engeland. Top gozer!

 

Score: ******* **

Er staat hele mooie muziek op de plaat, maar ook minder geslaagde dingen. Het hoorspel is vermakelijk maar had van mij niet gehoeven. De inhoud had ook in muziekvorm tot z'n recht kunnen komen. Er is wel degelijk een creatieve prestatie geleverd. En voor mij is de lat de oorsprong bij 10cc. Daar gaan ze ruimschoots overheen. Het merendeel is niet popmuziek te noemen maar zijn meer composities in de klassieke vorm. Eigenlijk is het een zootje, het resultaat van de muzikale experimenten (in het toepassen van de Gizmo) van Godley & Creme die in een gecomprimeerde vorm een veel groter muziek zouden hebben bereikt. Dat inzicht komt later als ze "Music from Consequences" uitbrengen. Helaas, te laat. Maar niet voor mij want ik zet het nog regelmatig met veel plezier op. Met en zonder hoorspel, want als je de tijd hebt is het best de moeite waard.

 

 

 

 

"Five O'clock in the Morning" heeft in Nederland niets gedaan, hoe mooi het nummer ook is. Voor mij hoort hij hoog in de Top 2000.

 

Tijdsbeeld uit 1977

02-01-2014 13:30

.

https://nl.wikipedia.org/wiki/1977 of https://en.wikipedia.org/wiki/1977

 

 • Gary Gilmore komt de twijfelachtige eer toe sinds 1967 de eerste Amerikaanse terdoodveroordeelde te zijn bij wie het vonnis ook daadwerkelijk wordt voltrokken.
 • Ontdekking van de bacterie die de legionairsziekte veroorzaakt.
 • In Los Alamos wordt de eerste Cray-1-supercomputer in gebruik genomen.
 • Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk gaan voor het eerst over op de zomertijd.
 • Zuid-Molukkers gijzelen een basisschool in het Drentse Bovensmilde en een trein bij De Punt. Alle verkiezingsactiviteiten worden stilgelegd. Zie treinkaping bij De Punt en Gijzeling lagere school in Bovensmilde.
 • Na veertig jaar dictatoriaal bewind van het Franco-regime hebben voor het eerste weer vrije verkiezingen in Spanje plaats.
 • Een nieuw tijdperk in de astronomie begint met de lancering van de ruimtesonde Voyager 2. De Amerikaanse astronoom Carl Sagan geeft aan beide ruimtesondes een audio/video-plaat mee, met onder andere de groeten van president Jimmy Carter, en muziek van Ludwig van Beethoven en Louis Armstrong. Tevens wordt een bouwpakket van een draaitafel, met gebruiksaanwijzing bijgevoegd.
 • Steve Biko overlijdt aan hoofdverwondingen in de gevangenis.
 
 
 
 • The Clash, pioniers van de punkbeweging, brengen hun eerste, gelijknamige album uit.
 • De hitsingle God save the Queen van de Sex Pistols bereikt de hoogste positie in de Britse hitparade, het hoogtepunt van de Britse punkrage.
 • Elvis Presley overlijdt in Memphis, Tennessee, USA in de badkamer van zijn huis, officieel door een hartstilstand, maar later zal na autopsie blijken dat zijn lichaam sporen van meerdere soorten pillen bevat. Vermoedelijk is er sprake van een overdosis van door zijn arts voorgeschreven medicijnen.
 • Overlijden van Britse glamrockster Marc Bolan bij een auto-ongeval.
 • Fleetwood Mac's widely anticipated Rumours is released; it goes on to become one of the best-selling albums of all time
 • The B-52's give their first public performance at a party in Athens, Georgia
 • Donna Summer's hit record "I Feel Love" is released in the UK; it was the first hit record to have an entirely synthesised backing track
 • The first night of The Proms are broadcast by BBC Radio 3 for the first time in quadraphonic sound
 • Elvis Presley is found dead at his home Graceland in Memphis, Tennessee
 • Bing Crosby's final Christmas special, Bing Crosby's Merrie Olde Christmas, airs on CBS (containing the notable segment of Crosby joined by David Bowie for the duet "Peace on Earth/Little Drummer Boy")
 • Saturday Night Fever appears in theaters, igniting a new popularity for disco music and pushing it to the forefront of American pop culture, with the soundtrack to the film by Bee Gees (who had composed most of the tracks)
 
 

De tien meest succesvolle albums in Nederland:

—————