Mijn CD (en LP) lijst.


 

Stevie Wonder - Songs In The Key Of Life [1976]     (Wiki link)

 
 

 

 

Mijn historie:

In de zomer van 1976 ben ik gezakt voor m'n MAVO examen. Kan gebeuren, maar in mijn geval was dat wel heel erg te wijten aan mijn interesse voor de popmuziek die via de radio tot me kwam. Dag in dag uit met de cassette recorder binnen handbereik om maar zo snel mogelijk toe te slaan als er iets interessants voorbij kwam. Ik had echt geen tijd om me dusdanig met wiskunde of natuurkunde bezig te houden dat daar een voldoende op gescored kon worden. Het gevolg was dus nog een keer het examen jaar over doen. Daar kan je heel treurig over doen, maar het leverde me wel een heel grote vriendschap op. Er was iemand uit Utrecht op school gekomen, iemand die ook gezakt was, maar door een verhuizing bij ons terecht was gekomen om het over te doen. Die band was er dus meteen al, maar al snel was de passie voor popmuziek de grootste. Op een dag vertoefden we weer eens op zijn zolderkamer en liet hij z'n nieuwste aanwinst horen: "Songs In The Key Of Life". En al snel raakte ik geboeid door de bijzondere muziek. Dus, alle tegen heeft z'n voors, zelfs nu nog wisselen we muziek uit. Niet meer zo moeizaam als vroeger, maar via die mooie digitale mogelijkheden van nu.

 

 

"Score: ******* **

Normaal gesproken is Steve Wonder niet de artiest waar je m'n aandacht niet mee vangt, maar deze plaat heeft meer. Direct bij het eerste nummer ("Love's In Need Of Love Today") met de openings vocalen hoor je de bijzondere aanpak, sfeer en pracht in deze 7 minuten durende creatieve uitbarsting van perfectie. En dan zou dat een toevals treffer kunnen zijn, maar vanaf dat moment blijf je je verbazen. Het ene na het andere juweltje komt langs voordat de eerste 2 singles ("Sir Duke" en "I Wish") opdoemen. En zo gaat het door, "Pastime Paradise" komt langs ook bekend van de cover van Coolio's "Gangsta's Paradise" 20 jaar later. Nu pas kan er even adem gehaald worden, maar dan wordt er weer uitgepakt met "Isn't She Lovely". Inmiddels op kant 3 van de orginele LP beland komt vervolgens "Joy Inside My Tears" een nummer wat me in 1976 al raakte. Dan kabbelen we door tot er weer iets bijzonders gebeurt "Ngiculela - Es Una Historia - I Am Singing", ik versta hier dus niets van, maar de omlijsting van de woorden is prachtig. Er zijn van die geluiden die weerhaakjes hebben. Hier is een voorbeeld. En zo komen we bij "As" aan. Als je nog niet in een goeie stemming bent moet het met dit nummer wel gaan lukken, een en al positieve energie. En dan is heer Wonder instaat om de dubbel LP af te sluiten met nog een kanjer van een hit "Another Star". Als je denkt dat het daarmee klaar is, nee hoor, bij de LP is nog een 7" EP toegevoegd met nog 4 prachtige nummers. Waarvan "Ebony Eyes" voor mij het hoogtepunt is. Normaal beschouw ik een recensie met een opsomming van de afzonderlijke nummers als zwak, maar sommige platen laten je geen keuze. Dit is een collectie boven muziekale muziek. En daar sta ik niet alleen in gezien de verkoop cijfers.
 

 

 

"I Wish" kwam in nederland tot de 4e plek in de Top 40. Dat ik in die tijd het volgen van de Top 40 wat achter me gelaten heb herken ik nu nog in het merendeel van de muziek die er in staat. Drie-kwart doet me niets tot wil ik echt niet horen.


Tijdsbeeld uit 1977

02-01-2014 13:30

.

https://nl.wikipedia.org/wiki/1977 of https://en.wikipedia.org/wiki/1977

 

 • Gary Gilmore komt de twijfelachtige eer toe sinds 1967 de eerste Amerikaanse terdoodveroordeelde te zijn bij wie het vonnis ook daadwerkelijk wordt voltrokken.
 • Ontdekking van de bacterie die de legionairsziekte veroorzaakt.
 • In Los Alamos wordt de eerste Cray-1-supercomputer in gebruik genomen.
 • Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk gaan voor het eerst over op de zomertijd.
 • Zuid-Molukkers gijzelen een basisschool in het Drentse Bovensmilde en een trein bij De Punt. Alle verkiezingsactiviteiten worden stilgelegd. Zie treinkaping bij De Punt en Gijzeling lagere school in Bovensmilde.
 • Na veertig jaar dictatoriaal bewind van het Franco-regime hebben voor het eerste weer vrije verkiezingen in Spanje plaats.
 • Een nieuw tijdperk in de astronomie begint met de lancering van de ruimtesonde Voyager 2. De Amerikaanse astronoom Carl Sagan geeft aan beide ruimtesondes een audio/video-plaat mee, met onder andere de groeten van president Jimmy Carter, en muziek van Ludwig van Beethoven en Louis Armstrong. Tevens wordt een bouwpakket van een draaitafel, met gebruiksaanwijzing bijgevoegd.
 • Steve Biko overlijdt aan hoofdverwondingen in de gevangenis.
 
 
 
 • The Clash, pioniers van de punkbeweging, brengen hun eerste, gelijknamige album uit.
 • De hitsingle God save the Queen van de Sex Pistols bereikt de hoogste positie in de Britse hitparade, het hoogtepunt van de Britse punkrage.
 • Elvis Presley overlijdt in Memphis, Tennessee, USA in de badkamer van zijn huis, officieel door een hartstilstand, maar later zal na autopsie blijken dat zijn lichaam sporen van meerdere soorten pillen bevat. Vermoedelijk is er sprake van een overdosis van door zijn arts voorgeschreven medicijnen.
 • Overlijden van Britse glamrockster Marc Bolan bij een auto-ongeval.
 • Fleetwood Mac's widely anticipated Rumours is released; it goes on to become one of the best-selling albums of all time
 • The B-52's give their first public performance at a party in Athens, Georgia
 • Donna Summer's hit record "I Feel Love" is released in the UK; it was the first hit record to have an entirely synthesised backing track
 • The first night of The Proms are broadcast by BBC Radio 3 for the first time in quadraphonic sound
 • Elvis Presley is found dead at his home Graceland in Memphis, Tennessee
 • Bing Crosby's final Christmas special, Bing Crosby's Merrie Olde Christmas, airs on CBS (containing the notable segment of Crosby joined by David Bowie for the duet "Peace on Earth/Little Drummer Boy")
 • Saturday Night Fever appears in theaters, igniting a new popularity for disco music and pushing it to the forefront of American pop culture, with the soundtrack to the film by Bee Gees (who had composed most of the tracks)
 
 

De tien meest succesvolle albums in Nederland:

—————