Mijn CD (en LP) lijst.


 

Earth & Fire - Gate To Infinity [1977] (Wiki link)

 

 

 

Mijn historie:

Eigenlijk is dit een plaat voor 1978, hij is eind '77 uitgebracht en voor we hem in huis hadden was het inmiddels 1978. Als verzamelaars van Earth & Fire singles en concert bezoekers was het wel heel groot nieuws. Er waren 2 jaar alleen maar verzamelaars uitgebracht, voor ons een teken dat het misschien wel afgelopen was.  Ik was echt blij dat ik het uitkomen van een Earth & Fire album mocht meemaken. En als je dan ook nog met zulke mooie muziek getrakteerd wordt dan is het geluk niet te overzien zeg maar. Een ander voordeel was dat Earth & Fire weer in de buurt kwam optreden. We kregen kaarten te pakken voor de Rode Leeuw in Ursem. Het concerte werd natuurlijk rond het nieuwe album opgebeouwd en hoewel het geluid wel wat beter kon heb ik er een prachtige herinnering aan. Ik heb ze een aantal keer live gezien, maar dit was voor mij echt het beste optreden vooral door het "Gate To Infinity" aandeel.

 

Score: ******* **

Dit is de beste plaat van Earth & Fire, de composities (waar ik de gebroeders Koerts altijd van verdenk:  Gerard Koerts (keyboards) en Chris Koerts (gitaar)) en de registratie op de plaat zijn prachtig. Een en al vakmanschap en creativiteit. Wederom bekruipt me het gevoel dat de algemene waardering voor deze muziek in Nederland echt onder de maat is. Hebben ze live een steek laten vallen? Er zijn helaas wel wat filmpjes op YouTube te vinden waar de kwaliteit niet van afdruipt. Maar dat was in die tijd nou eenmaal zo denk ik. In ieder geval zijn de LP's van heel hoge kwaliteit. Ik kan ook geen hoogtepunten noemen want het is een groot heerlijk luister genot. Toch moet ik bekennen dat het hoge synthesizer toontje waar de plaat mee opent ("Recognition") en die in een andere vorm terug komt in "A Life-Time Before" wel bijzonder fraai zijn. Zou het de Mellotron zijn? Volgens de site Planet Mellotron wordt hij wel gebruikt. Daarnaast ben ik ook gek op de stem van Jerney Kaagman, maar dat mag inmiddels bekend zijn.

 

 

 

(Slechts: "Infinity")

 

 

 

 

In een paar weken tijd naar de 18e plek, maar ook net zo snel weer uit het zicht verdwenen. De eerste "punk" notering in Nederland doet het beter: Iggy Pop met "Lust For Life" staat op 4. Ook een mooi nummer hoor, was toch wel een sensationeel optreden in Toppop. Earth & Fire had ook gewoon niets heel moeten laten van de planten, maar misschien zijn ze er wel helemaal niet geweest. Iemand?


Tijdsbeeld uit 1977

02-01-2014 13:30

.

https://nl.wikipedia.org/wiki/1977 of https://en.wikipedia.org/wiki/1977

 

 • Gary Gilmore komt de twijfelachtige eer toe sinds 1967 de eerste Amerikaanse terdoodveroordeelde te zijn bij wie het vonnis ook daadwerkelijk wordt voltrokken.
 • Ontdekking van de bacterie die de legionairsziekte veroorzaakt.
 • In Los Alamos wordt de eerste Cray-1-supercomputer in gebruik genomen.
 • Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk gaan voor het eerst over op de zomertijd.
 • Zuid-Molukkers gijzelen een basisschool in het Drentse Bovensmilde en een trein bij De Punt. Alle verkiezingsactiviteiten worden stilgelegd. Zie treinkaping bij De Punt en Gijzeling lagere school in Bovensmilde.
 • Na veertig jaar dictatoriaal bewind van het Franco-regime hebben voor het eerste weer vrije verkiezingen in Spanje plaats.
 • Een nieuw tijdperk in de astronomie begint met de lancering van de ruimtesonde Voyager 2. De Amerikaanse astronoom Carl Sagan geeft aan beide ruimtesondes een audio/video-plaat mee, met onder andere de groeten van president Jimmy Carter, en muziek van Ludwig van Beethoven en Louis Armstrong. Tevens wordt een bouwpakket van een draaitafel, met gebruiksaanwijzing bijgevoegd.
 • Steve Biko overlijdt aan hoofdverwondingen in de gevangenis.
 
 
 
 • The Clash, pioniers van de punkbeweging, brengen hun eerste, gelijknamige album uit.
 • De hitsingle God save the Queen van de Sex Pistols bereikt de hoogste positie in de Britse hitparade, het hoogtepunt van de Britse punkrage.
 • Elvis Presley overlijdt in Memphis, Tennessee, USA in de badkamer van zijn huis, officieel door een hartstilstand, maar later zal na autopsie blijken dat zijn lichaam sporen van meerdere soorten pillen bevat. Vermoedelijk is er sprake van een overdosis van door zijn arts voorgeschreven medicijnen.
 • Overlijden van Britse glamrockster Marc Bolan bij een auto-ongeval.
 • Fleetwood Mac's widely anticipated Rumours is released; it goes on to become one of the best-selling albums of all time
 • The B-52's give their first public performance at a party in Athens, Georgia
 • Donna Summer's hit record "I Feel Love" is released in the UK; it was the first hit record to have an entirely synthesised backing track
 • The first night of The Proms are broadcast by BBC Radio 3 for the first time in quadraphonic sound
 • Elvis Presley is found dead at his home Graceland in Memphis, Tennessee
 • Bing Crosby's final Christmas special, Bing Crosby's Merrie Olde Christmas, airs on CBS (containing the notable segment of Crosby joined by David Bowie for the duet "Peace on Earth/Little Drummer Boy")
 • Saturday Night Fever appears in theaters, igniting a new popularity for disco music and pushing it to the forefront of American pop culture, with the soundtrack to the film by Bee Gees (who had composed most of the tracks)
 
 

De tien meest succesvolle albums in Nederland:

—————