Mijn CD (en LP) lijst.


 

Flairck - Variaties op een dame [1978] (Wiki link)

 


Mijn historie:

In 1978 was ik nog niet in het bezit van een persoonlijke stereo set. Een mono cassette recorder en een transistor radio welke onder m'n kussen paste. Daar deed ik het mee. Op een november avond lag ik dus in bed met die radio onder m'n kussen naar "Super Clean Dream Machine" te luisteren. En Ad Visser had weer eens iets bijzonders gevonden. De eerste LP van Flairck. Viool was nog niet m'n ding, maar de composities waren dusdanig leuk dat ik hier toch wel erg van genoot. Ook binnen het MTS groepje werd Flairck opgemerkt en met een paar gingen we naar het concert in de schouwburg in Den Helder. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt, maar wat ik die avond hoorde en wat Flairck daar neerzette was denk ik voor iedereen bijzonder. Wat een enthousiastme en gedrevenheid sprak daar uit en wat kwamen de composities goed tot hun recht! Een gedenkwaardige avond. Ook Flairck werd in m'n hart gesloten en viool hoorde er vanaf nu gewoon bij.

 

 

Score: ******* **

De kracht zit in de bijzondere composities in combinatie met de klassieke instrumenten. Flairck heeft met deze plaat een nieuw genre neergezet. Al kan ik me hierbij geen opvolgers of volgers bedenken. Het staat nog steeds op zichzelf. Slechts vier personen wordt wordt heel beeldende muziek gemaakt. Kleine verhaaljes die door het gebrek aan zang met de instrumenten verteld worden. Verhalen die je keer op keer veel plezier geven door de mooie patronen.

 

 

 

Ik kan slechts 1 vermelding op de Top 40 site vinden: Hé Komaan (Dimitri Van Toren & Flairck) in 1989.


Tijdsbeeld uit 1978

14-02-2014 19:52

.

https://nl.wikipedia.org/wiki/1978 of https://en.wikipedia.org/wiki/1978

 

  • In de finale van het WK voetbal verliest het Nederland s elftal met 3-1 van gastland Argentinië. Bij een stand van 1-1 in de laatste minuut van de reguliere speeltijd treft Rob Rensenbrink de paal.
  • Voor het eerst wordt in De Kuip een popconcert gehouden. Ruim 50.000 fans zijn getuige van het optreden van Bob Dylan, die zijn eerste Europese tournee maakt.
  • De Franse wielrenner Bernard Hinault wint de Ronde van Frankrijk, de Nederlander Gerrie Knetemann de slotrit op de Champs-Elysées.
  • Gerrie Knetemann wordt op de Nürburgring wereldkampioen wielrennen.
  • De Camp Davidakkoorden tussen Egypte en Israël worden gesloten.
  • Johan Cruijff speelt zijn laatste wedstrijd met Ajax tegen Bayern München en verliest met 8-0.
  • Nederland wordt getroffen door zware sneeuwstormen die een ongekende chaos veroorzaken. Vooral de provincies Groningen, Drenthe en Friesland krijgen opgewaaide hopen sneeuw die soms meters hoog zijn, terwijl het in Zuid-Nederland tegelijkertijd regent bij temperaturen van +10 °C, maar ook daar gaat het later sneeuwen.
 
 

 

Bestverkochte albums in Nederland:

 

—————