Mijn CD (en LP) lijst.


 

Mecano (NL) - Entitled [1981] (Wi ki)

 
 
 
 

Mijn historie:

Deze LP is op een bandje beland, waarschijnijk omdat ik de LP geleend heb in de bibliotheek in Alkmaar. Ja, dat kon in die tijd. Student, geen cent te makken begin jaren tachtig, dan ga je naar andere oplossingen zoeken. Als ik toen kon weten hoe goed ik deze plaat nu vind had ik desnoods een lening afgesloten om de plaat te kopen. Maar ja het is inmiddels 2014 en ik doe het nog steeds met een verrassend goed klinkende digitalisering van hetzelfde cassettebandje. Ik heb onlangs nog eens geprobeerd om een CD te bemachtigen via de website van Mecano, maar zelfs zij kunnen me niet helpen. Blubber! (24 bit LP rips doe ik het ook voor) Zo'n 25 jaar denk je dat Mecano dood en vergeten is en dan merk je in 2007 out of the blue, toevallig omdat ik een plaatje van de LP op internet zocht, dat de band gewoon weer een CD gemaakt heeft. Bijna een reden om religieus te worden. (Nawoord: Door hier mee bezig te zijn kwam ik er achter dat alle nummers via iTunes te koop zijn onder de noemer: "Mecano - The Half Inch Universe, Pt.1". Slechts € 9,-. Geen CD of 24 bit maar toch, ik heb de muziek nu in zeer respectabel .m4a formaat, 264 kbs+.)
 
 
 

Score: ******* **

Hoe ondergewaardeerd kan je zijn? Ik weet het niet. Hoe kan ik beschrijven wat deze muziek me doet? De sfeer, zeker, de stem (Dirk Polak), helemaal. De composities, teksten, ook eindeloos. Nog niet zo lang geleden kwam ik er via Discogs achter dat het een verzamelaar is. Normaal spreek ik dat met een vieze smaak in m'n mond uit. Er zijn dus altijd uitzonderingen op de regels. Voor mij is de plaat een solide geheel, een blok beton van van gestolde muzikale pracht. Was, want nu weet ik beter, een soort bedrog lijkt het.
 

 

Helaas....
 
 
 
 

 

Ook niet.
 

Tijdsbeeld uit 1981

01-11-2014 11:32

.

https://nl.wikipedia.org/wiki/1981

 

 • Eerste uitzending van het jeugdjournaal.
 • Ronald Reagan wordt beëdigd als de 40e Amerikaanse president.
 • De TGV maakt zijn eerste rit en haalt een topsnelheid van 381 km/h.
 • Het ruimteveer Columbia is de eerste Spaceshuttle die in een baan rond de aarde vliegt.
 • In de eredivisie behaalt AZ'67 voor de eerste maal in de historie het landskampioenschap door Feyenoord in de Kuip met 5-1 te verslaan. Het is voor het eerst sinds 1964 (DWS) dat een club buiten de traditionele top 3 de titel opeist.
 • De twee laatste delen van de Schiphollijn worden officieel geopend: Schiphol-Leiden en Amsterdam Zuid-Amsterdam RAI. De treinen gaan rijden op 1 juni.
 • Een vliegtuig op zonne-energie steekt Het Kanaal over.
 • John McEnroe lost Björn Borg voor de derde keer af als nummer één op de wereldranglijst der tennisprofessionals, ditmaal na 46 weken, maar de Amerikaan moet die positie opnieuw (na twee weken) weer afstaan aan de Zweed.
 • Prins Charles trouwt met Lady Diana Spencer.
 • Het New Yorkse kabeltelevisiestation MTV begint 24 uur per dag muziek uit te zenden en schept zo de behoefte aan videoclips bij grammofoonplaten.
 • De Amerikaanse president Ronald Reagan beslist dat de neutronenbom geproduceerd zal worden. Zijn voorganger Carter had de ontwikkeling van dit wapen eerder stopgezet. Het verrassende besluit roept wereldwijd protesten op.
 • In Bonn demonstreren 300.000 mensen tegen de bewapening en de Amerikaanse atoomraketten die in Europa moeten worden geplaatst. Het is de grootste vredesdemonstratie die ooit in het toenmalige West-Duitsland werd gehouden. Ook in andere landen komen de mensen in nooit eerder vertoonde aantallen de straat op: zoals op 19 oktober 200.000 demonstranten in Brussel, op 15 november 500.000 in Madrid en op 21 november tegen de 400.000 in Amsterdam.
 • Berichten over het 'Waldsterben', het afsterven van de bossen, verwekken in toenmalig West-Duitsland grote ongerustheid. In de bossen zou de helft van alle bomen ziek zijn door luchtvervuiling en verzuring van de bodem. Het verschijnsel wordt vervolgens in heel Europa geconstateerd.
 • Na een serie zeer massale demonstraties in verschillende Europese hoofdsteden beleeft Amsterdam met ruim 400.000 demonstranten tegen het NAVO-besluit tot plaatsing van kruisvluchtwapens met nucleaire lading in West-Europa, haar grootste demonstratie ooit. Ze werd georganiseerd door de linkse politieke partijen, de vakbeweging en de vredesbewegingen, waarin het IKV onder leiding van Mient Jan Faber een hoofdrol speelde.
 
 
 

 

Bestverkochte singles in Nederland:

 1. Anita Meyer - Why tell  me, why
 2. Champaign - How 'bout us
 3. Stars on 45 - Stars on 45
 4. The Police - Every little thing she does is magic
 5. Ultravox - Vienna
 6. Yarbrough & Peoples - Don't stop the music
 7. André Hazes - Een beetje verliefd
 8. Phil Collins - In the air tonight
 9. Alvin Stardust - Pretend
 10. Bucks Fizz - Making your mind up

Bestverkochte albums in Nederland:

 1. Timi Yuro - All alone am I
 2. Kinderen voor Kinderen - Kinderen voor Kinderen 2
 3. André Hazes - Gewoon André
 4. ABBA - The visitors
 5. The Police - Ghost in the machine
 6. Madness - Absolutely
 7. Kinderen voor Kinderen - Kinderen voor Kinderen
 8. BZN - Friends
 9. Queen - Greatest hits
 10. Freddy Fender - The world of

 

—————