Mijn CD (en LP) lijst.


 

Dire Straits - Love Over Gold [1982] (Wiki)

 
 
 
 

Mijn historie:

Ik heb haarscherpe herinneringen aan de avond in Alkmaar op onze etage dat we naar de radio luisterden naar de "opvolger" van Super Clean Dream Machine, de LP-show van Wim van Putten. In het begin luisterden we daar nog wel naar. Het was de premiere van "Love Over Gold". M'n vriend/ kamergenoot had een heuse taperecorder en daarmee kon je toen veel hogere kwaliteit opnames maken. Echter waar we geen rekening mee gehouden hadden was de slechte FM ontvangst in Alkmaar. Niet matig, maar echt slecht. Zelfs met een hele grote antenne bleek de storing uit de ether te overheersen. En dat bij deze prachtige muziek. Het was heel frustrerend dat we geen mooie opname konden maken, maar wel de reden dat ik het nog zo goed weet. Lang leve DAB+.
 
 
 
 
 
 

Score: ******* **

Een super plaat. Waar de tweede en derde plaat van de Dire straits tegenvielen is dit een ongelofelijke opkikker. "Telegraph Road" is de perfecte opwarmer voor "Private Investigations". Dit nummer staat echt heel hoog in mijn top aller tijden. De opbouw overgaand in de Spaanse gitaar op weg naar de break op de aanslag van de bas en nog steeds een hoofdrol voor die prachtige Spaanse gitaar. Daarna de tijdelijke climax, even de adem inhouden en dan weer helemaal los tot een zacht uithijgen. Het moet geïnsprireerd zijn op een heerlijke vrijpartij.
 

 

 

 
Ik wist niet dat het op 1 gestaan had, laat staan 4 weken lang. Ja, radio luisteren was heel selectief in die tijd. Maar het zal echt jaren daarvoor geweest zijn dat een favoriet nummer van mij de nr 1 positie gehaald heeft. Misschien ook wel de laatste keer.

Tijdsbeeld uit 1982

05-11-2014 18:52

.

https://en.wikipedia.org/wiki/1982

 

 • Het Britse persbureau Reuters bericht dat volgens twee Amerikaanse onderzoekers het zeeniveau sinds 1940 wereldwijd is gestegen met 13 cm.
 • Syrië slaat een opstand van de Moslimbroederschap in het stadje Hama neer, met als gevolg naar schatting 20.000 doden.
 • De Russische leider Leonid Brezjnev kondigt aan dat de Sovjet-Unie haar arsenaal aan middellangeafstandsraketten in het Europese deel van Rusland zal bevriezen.
 • De Duitse componist Carl Orff sterft op 86-jarige leeftijd in München. Zijn theaterstuk 'Carmina Burana' (1937) is wereldberoemd.
 • 3500 Britse militairen landen op de door Argentinië bezette Falklandeilanden, in de buurt van de hoofdstad Port Stanley. Het opgevorderde passagiersschip Queen Elizabeth II heeft ze gebracht. Deze oorlog zal twee en een halve maand duren en het leven kosten aan 250 Britten en 700 Argentijnen.
 • De Britse koningin Elizabeth II ondertekent als staatshoofd van Canada de nieuwe grondwet van dat land. Daarmee komt een einde aan de geldigheid van de Britse Noord-Amerika wet van 1867, volgens welke Engeland nog invloed bezat op de wetgeving.
 • Italië wint de wereldtitel door West-Duitsland in de finale van het WK voetbal met 3-1 te verslaan.
 • Bij Philips in Hannover wordt de eerste Compact disc geproduceerd: 'Visitors' van ABBA.
 • De Italiaanse carabinieri-generaal en prefect van Palermo, Carlo Alberto Dalla Chiesa, wordt samen met zijn vrouw Emanuela doodgeschoten uit wraak voor zijn strijd tegen de maffia. Op 8 september neemt het Italiaanse parlement voor het eerst een bijzondere wet aan tegen de georganiseerde misdaad.
 • In Amsterdam breken ernstige rellen uit bij de ontruiming van de Lucky Luyk.
 • Na elf maanden te hebben vastgezeten, komt Lech Wałęsa, voorzitter van de verboden Poolse vakbond 'Solidariteit', weer op vrije voeten.
 • In Brazilië hebben voor het eerst sinds 1964 weer vrije verkiezingen plaats, voor gouverneursposten, parlement, burgemeestersposten en gemeenteraden. De oppositie tegen de nog militaire president Figueiredo haalt 60 procent van de stemmen binnen, maar de regeringspartij PDS blijft bijna overal overheersend. Uruguay krijgt op 28 november voor het eerst sinds 1973 weer vrije verkiezingen, voor de partijcongressen. Ook hier valt circa 60 procent van de stemmen toe aan opposanten van de militaire regering.
 • De onafhankelijke Poolse vakbond Solidariteit wordt verboden.
 • Decembermoorden. Vijftien leden van de Surinaamse bevolking worden op bevel van Desi Bouterse doodgeschoten.
 • Het Amerikaanse tijdschrift 'Time' kiest de computer tot 'machine van het jaar'.
 • De Rubiks kubus wordt een rage onder de jeugd.
 
 
 • B. B. King donates his personal record collection, which includes nearly 7,000 rare blues records, to the University of Mississippi's Center for the Study of Southern Culture.
 

Bestverkochte singles in Nederland:

 1. Nicole - Ein bißchen frieden / Een beetje vrede
 2. Doe Maar - De bom
 3. Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) - Maid of Orleans (The waltz Joan of Arc)
 4. June Lodge & Prince Mohammed - Someone loves you honey
 5. Musical Youth - Pass the dutchie
 6. André van Duin - Bim bam / Als je huilt
 7. Nova - Aurora
 8. Culture Club - Do you really want to hurt me
 9. Ph.D. - I won't let you down
 10. Dire Straits - Private investigations

Bestverkochte albums in Nederland:

 1. Simon & Garfunkel -  The concert in Central Park 
 2. Dire Straits - Love over gold
 3. Doe Maar - Doris Day en andere stukken
 4. André Hazes - Gewoon André
 5. Roxy Music - Avalon
 6. Doe Maar - Skunk
 7. André Hazes - Met liefde
 8. Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) - Architecture & morality
 9. The Rolling Stones - Still life (American concert 1981)
 10. Toto - IV

 

—————