Mijn CD (en LP) lijst.


 

Bronski Beat - The Age Of Consent [1984] (Wiki)

 
 
 
 

Mijn historie:

Deze LP had een vriend van me. Afgaande op "Smalltown Boy" of "Why" was dit nou niet de plaat waar ik enthousiast van zou worden. De stem van Jimmy Somerville wel, maar die discoachtige muziek was niet mijn ding. Totdat ik een keer bij hem in de auto zat, op zich al een ervaring in zijn Citroën CX, en hij Bronski Beat draaide. Tijdens het luisteren naar "Ain't Necessarily So" viel het kwartje. Het begin met, ik vermoed een soort klarinet, is werkelijk prachtig, van een klassieke schoonheid. En het nummer straalt verder ook een eeuwigheidswaarde uit die me diep raakte. Hier moest ik meer van horen en vaker naar luisteren. En nu ben ik de trotse eigenaar van de CD. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, dit is een pracht plaat. Wat een vriend hè?
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Score: ******* **

Tja, ik ben zelfs van de "disco" nummers gaan houden. Het verhaal achter de band en Jimmy Somerville spelen daar ook een rol in. De clip van "Smalltown Boy" zegt voldoende. Zeker tot die tijd was homo zijn nog wel een ding. Gelukkig gaat dat nu veel beter. (Een stukje actualiteit daarin is het optreden van Ferry de Ruiter in "The Voice of Holland" afgelopen vrijdag. Het was echt mooi!) De recensie is verder eigenlijk al hiervoor geschreven. Zeg nooit "nooit".
 

 

 

  
Het begon dus met "Smalltown Boy". Direct een nummer 1 hit! En stootte "Two Tribes" van Frankie Goes To Hollywood van de troon. Dat zegt ook wel wat. Maar een heel goede opvolger dus.

Tijdsbeeld uit 1987

12-11-2014 11:07

.

https://nl.wikipedia.org/wiki/1987

 

 • Het rijden op de fiets met reflectoren aan de zijkant van de banden, de zogenaamde fietsbandreflector, wordt verplicht gesteld.
 • De Russische partijleider Michail Gorbatsjov levert in een opvallende rede kritiek op de fouten van het verleden. Hij roept op tot democratisering van de partij en de Russische samenleving. Op 2 februari wordt een eerste groep dissidenten vrijgelaten.
 • Rond half januari zucht Nederland onder een extreme koudegolf. De temperatuur komt op veel plaatsen zelfs overdag niet boven -10° uit en in combinatie met een harde wind is het zo onaangenaam dat het KNMI voor het eerst waarschuwt thuis te blijven.
 • Voor het eerst is er op een overdekte ijsbaan een wereldkampioenschap schaatsen, en wel in het gloednieuwe Thialf-stadion in Heerenveen. De Nederlander Leo Visser rijdt op de vijf kilometer een nieuw wereldrecord.
 • Vooral de provincie Drenthe wordt getroffen door extreem veel ijzel. Voorwerpen worden bedekt door een ijslaag van ten minste 1 centimeter dik. Bomen en hoogspanningsmasten knappen af. Deze gebeurtenis wordt ook wel de IJzelramp van 1987 genoemd.
 • Voor een recordbedrag van 17 miljoen Nederlandse gulden verhuist voetballer Ruud Gullit van PSV naar AC Milan.
 • Het Londense veilinghuis Christie's verkoopt voor 22,5 miljoen Britse pond het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh. Dit is het hoogste bedrag dat tot dat moment ooit voor een schilderij werd betaald.
 • De lancering van de eerste reeks IBM PS/2 personal computers.
 • De 19-jarige West-Duitser Mathias Rust landt met een sportvliegtuigje op het Rode Plein in Moskou. Het lek in de verdediging van het luchtruim van de Sovjet-Unie dat hierdoor aan het licht komt, leidt tot het ontslag van een aantal hooggeplaatste Russische militairen. Rust wordt tot vier jaar werkkamp veroordeeld.
 
 
 
 

Bestverkochte singles in Nederland:

 1. Piet Veerman - Sailin' home
 2. Jan Hammer - Crockett's theme
 3. Mel & Kim - Respectable
 4. Whitney Houston - I wanna dance with somebody (Who loves me)
 5. Rick Astley - Never gonna give you up
 6. Mixed Emotions - You want love (Maria, Maria...)
 7. George Michael - I want your sex
 8. Aretha Franklin & George Michael - I knew you were waiting (for me)
 9. Madonna - Who's that girl
 10. U2 - With or without you

Bestverkochte albums in Nederland:

 1. U2 - The Joshua tree
 2. Paul Simon - Graceland
 3. Michael Jackson - Bad
 4. Robert Cray - Strong persuader
 5. Whitney Houston - Whitney
 6. Prince - Sign “☮” the times
 7. Soundtrack - Miami Vice II
 8. Barbra Streisand - One voice
 9. Simply Red - Men and women
 10. Madonna - True blue

 

—————