Mijn CD (en LP) lijst.


 

Talk Talk - Spirit Of Eden [1988] (Wiki)

 
 
 
 
 

Mijn historie:

Twee jaar na de "The Colo ur Of Spring" ben ik er op de een of andere manier achter gekomen dat er een nieuwe CD uit was. Ik heb hem direct ongehoord aangeschaft en verwachtte natuurlijk Talk Talk als Talk Talk. Ik had, op de radio waarschijnlijk, wel iets gehoord over geinspireerd zijn door....., maar zoiets had ik ook al bij "The Colour Of Spring" gehoord. De achterkant van de CD gaf wel al aan dat er maar 4 nummers op stonden. Dat was nieuw.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Score: ******* ***

De eerste klanken van de CD zijn redelijk vertrouwd al valt direct het tempo en gemis aan ritme op. Mooi! Maar waar gaat dit naar toe? Dat zal pas veel later blijken als de plaat een aantal keer gedraaid is en er een soort van overzicht ontstaat. Op sommige moment lijkt de muziek stil te staan, dan weer zit je in een heel heftige wild water baan, niet wetende wat onder of boven is. Ik hou van de zang van Mark Hollis en er klinkt ook een prachtige mondharmonica en een heerlijke gedempte drum in nog steeds het eerste nummer: "The Rainbow-Eden-Desire". Zelfs een heel stemmige trompet(?). Alles bij elkaar is het voor mij geniale muziek en een lust om te ervaren, maar ik kan me voorstellen dat iemand (oppervlakkig luisterend?) het niks vind. In "Inheritance" begint het wat "jazzy" te klinken, althans dat zou je uit het gebruik van de instrumenten kunnen afleiden. Verder kan ik daar weinig zinnigs over zeggen. "I Believe In You" heeft wel een link met "The Colour Of Spring", er staat immers het nummer "I Don't Believe In You" op. De sound is ook meer vergelijkbaar, het tempo gaat omhoog en een bas geeft het ritme aan. Het koortje is hemels en die assicieer ik ook met de muziek van "The Colour Of Spring". Nu ik die plaat er bij pak zijn de ingredienten eigenlijk niet zo heel verschillend. Er is alleen een heel ander gerecht gemaakt. Een fantastische creatieve kronkel met een geheel nieuw culinair resultaat. Nog even terukijkend naar "The Colour Of Spring" is "Chameleon Day" eigenlijk al een goed voorproefje. Afrondend nog mijn indrukken bij het laatste nummer "Wealth". Het wordt gedomineerd door een prettig orgeltje, maar mist de ankers die in de vorige 3 nummers wel zo aanwezig zijn om een heftige indruk te maken.
 

 

 

 
Er is wel een single uitgebracht "I Believe In You", wat op zich al bijzonder is, maar dat heeft geen breed publiek gevonden.

Tijdsbeeld uit 1988

30-11-2014 13:46

.

https://nl.wikipedia.org/wiki/1988

 

 • In Nederland treedt de nieuwe Mediawet in werking. In deze Mediawet is onder meer bepaald dat de regionale omroepen die thans nog onderdeel zijn van deNOS zelfstandig verder gaan. Verder is vanaf 1 januari het Facilitair Bedrijf van de NOS verzelfstandigd als Nederlands Omroepproductie Bedrijf. Verder begint ook het Commissariaat voor de Media met haar werkzaamheden.
 • Dertig jaar na de kernramp in Windscale (nu Sellafield) in 1957, worden de geheime documenten openbaar gemaakt waarna duidelijk wordt dat de ernst ervan bewust verzwegen werd.
 • Steffi Graf wint haar eerste Australian Open. In de finale in Melbourne verslaat de West-Duitse tennisster haar Amerikaanse collega Chris Evert-Lloyd: 6-1 en 7-6.
 • In heel Nederland raakt het telefoonverkeer ontregeld als waarschijnlijk een paar miljoen mensen tegelijk probeert te bellen naar de tv-studio waar de jury van de Soundmixshow zich bevindt.
 • Bij de Olympische Winterspelen te Calgary (Canada) wint schaatsster Yvonne van Gennip goud op de 5000 meter. Daarmee komt haar totaal op drie gouden medailles tijdens deze spelen.
 • De televisiezender Nederland 3 begint met reguliere uitzendingen. Het commerciële radiostation Radio 10 start haar uitzendingen en is via een U-bocht constructie in Nederland te beluisteren.
 • De Boeing 747-400 maakt haar eerste testvlucht.
 • De maximumsnelheid op de Nederlandse autosnelweg wordt verhoogd van 100 km/h naar 120 km/h.
 • De Amerikaanse trompettist Chet Baker valt uit het raam van zijn hotel aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam, vermoedelijk onder invloed van drugs. Hij is op slag dood.
 • Nederland wint in München het EK voetbal door in de finale de Sovjet-Unie met 2-0 te verslaan. Doelpuntenmakers zijn aanvoerder Ruud Gullit en topscorer Marco van Basten.
 
 
 
 

Bestverkochte singles in Nederland:

 1. Womack & Womack - Teardrops
 2. Bill Medley & Jennifer Warnes - (I've had) The time of my life
 3. Glenn Medeiros - Nothing's gonna change my love for you
 4. Eddy Grant - Gimme hope Jo'anna
 5. Salt-n-Pepa - Push it
 6. Yazz & the Plastic Population - The only way is up
 7. Toto - Stop loving you
 8. The Pasadenas - Tribute (right on)
 9. Eric Clapton - Wonderful tonight
 10. Sam Brown - Stop

Bestverkochte albums in Nederland:

 1. Fleetwood Mac - Tango in the night
 2. Toto - The seventh one
 3. U2 - Rattle and hum
 4. Dire Straits - Money for nothing
 5. Tracy Chapman - Tracy Chapman
 6. Sting - ...Nothing like the sun
 7. INXS / Wet Wet Wet / Robert Cray - 3x Gold
 8. Dire Straits - Brothers in arms
 9. Terence Trent D'Arby - Introducing the hardline according to Terence Trent D'Arby
 10. Soundtrack - Dirty Dancing

 

—————