Mijn CD (en LP) lijst.


 

Natalie Merchant - Leave Your Sleep [2010] (Wiki)

 
 
 
 

Mijn historie:

Dit album is aan de orde gekomen door een notering in de CD Top 100. Het valt direct op dat Natalie Merchant een eigen koers vaart en heel prettige muziek maakt. Een artiest om te volgen want ook de opvolger "Natalie Merchant" uit 2014 is de moeite waard, maar deze is kennelijk genegeerd in Nederland. Of zou het toch helemaal door promotie bepaald worden?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Score: ******* *

Dit is wel muziek die ik als folk zou bestempelen, maar het heeft meer kwaliteiten en daar is Dicogs het mee eens door er ce ltic, bluegrass, romani, aan toe te voegen. Celtic snap ik niet, maar de laatste 2 kan ik wel enigszins verklaren, niet dat ik weet wat bluegrass is, ik snap wel dat er elementen van verschillende stijlen van volksmuziek bij zitten. Ik mis country als aanduiding, want een nummer als "Calico Pie" heeft voor mij alle klassieke ingredienten. Het romani wordt waarschijnlijk opgehangen aan het gebruik van een accordeon o.i.d. in een paar nummers. Het beeld van de muziek voor mij is dat een prettige stem vrolijke of stemmige liedjes maakt met gebruik van allerlei instrumenten waarbij de drum nauwelijks hoorbaar is en het ritme soms lichtelijk door een basgitaar neergezet wordt. Daardoor wordt het geluid bepaald door 2 stromen, zang en de gezamenlijke instrumenten (soms bijna een orkest) als de andere muziek flow. De nadruk ligt daardoor op de zang en het verhaal. De variatie binnen deze setting is groot, van heel rustige nummers tot een lekker tempo, met in elk nummer een zeer specifieke sfeer. Met maar liefst 26 nummers op deze dubbelaar zou verveling toe kunnen slaan, maar Natalie Merchant weet van elk nummer iets bijzonders te maken. Bijvoorbeeld komt daar opeens "The Peppery Man". Hier wordt meegezongen door een aantal mannen waarvan er één een wel heel mooie lage stem heeft. Dit klinkt ook als een volksliedje wat hier super mooi en sfeervol vertolkt wordt. De zang en het verhaal zijn sterk en wat het plaatje helemaal af maakt, is het prachtige klankbeeld van de opname. Alle instrumenten staan heel mooi in de ruimte, die je al snel met een huiskamer zou associeren als de orchestrale klanken niet af en toe op zouden aanzwellen. Als klankbeeld al een genot om naar te luisteren.
 

 

 

 
Helaas, de laatste single is van 2003. Ik denk dat ze dat opgegeven heeft. Maar, als Steeleye Span een hit kan hebben met "All Around My Hat", dan moeten er voor Natalie Merchant ook kansen zijn.

Tijdsbeeld uit 2010

03-02-2015 19:48

.

https://nl.wikipedia.org/wiki/2010

 

 
 
 
  • Jim Morrison, the former lead singer of The Doors, is granted a posthumous pardon, 39 years after his death. The pardon relates to a six-month prison sentence for indecent exposure handed to Morrison in 1969, following a performance in Miami earlier that year. Morrison had appealed his sentence, and died in 1971 without the matter being legally resolved.
 
 

 

—————